Navigatie
  • Shop
  • Reisloket

Inloggen | Aanmelden

WaarBenJij.nu

Maak gratis jouw reisdagboek aan! Gratis aanmelden

Maak gratis jouw reisdagboek aan!

watch introductie videotjes

marleen0031

Nu in:

Was in:

Blijf op de hoogte

• Meld je aan voor de mailinglijst
  • RSS-feed
  • Bel Marleen via Hallo Buitenland.nl

Recente reisverslagen

• 14-06-2015 Finisterre (8)
  • 22-05-2015 Over de helft! (16)
  • 16-05-2015 Plaatjes (9)
  • 14-05-2015 Een dagje zonder ... (8)
  • 09-05-2015 nog 560 km te gaan (10)

Statistieken

Dit dagboek is 4932 keer bekeken

Voorbereid op reis? check reisloket

prev next
365 Vaccineren

Reisverslag Over de helft!

Toon op kaart

22 mei 2015 | Door: Marleen

Aantal keer bekeken 449   Aantal reacties 16   Mansilla de las Mulas, Spanje
a A

Over de helft!

Dag allemaal!

Hartelijk dank voor alle leuke en mooie reacties hier of elders!

Inimiddels gaat het al dagen goed met mijn voeten! Ze ´kloppen´ niet meer (dat deden ze twee weken geleden dag en nacht), ze passen weer in mijn schoenen, de blaartjes zijn verdwenen en de enkels hebben niet meer de vorm van een tennisbal. Nieuwe gevolgen van overbelasting dreigen/verschijnen zo nu en dan, dus het is een aftasten van fysieke grenzen en af en toe een pas op de plaats maken. Ook geen straf, want zowel het wandelen als de stops bieden meer dan genoeg bijzondere momenten!

Vandaag heb ik Mansilla de las Mulas bereikt. Een paar dagen na ´het halverwege de route´ zijn! Over de helft dus hier!!!!!

De afgelopen week heb ik gelopen met de goedlachse Nederlandse Judith, die ik in een klein dorpje ontmoette en pastor Lin, die we steeds wat beter leren kennen. Ze is vaak nadrukkelijk aanwezig (Amerikaans?), maar weet ook gevoelige snaren te raken. Dat ze nog steeds iets van het stoere van haar vorige baan heeft, is ook te merken (zij is de ex-piloot van de US navy). Heb mijn leerlingen geschreven, dat als ik iemand hardop hoor boeren, dat ik dan weet, dat zij in de buurt is!!!!!! Samen lopen houdt in, dat we gezamenlijk de dag starten, soms samen op lopen, maar ook ons eigen tempo kiezen. Dan komen we elkaar weer tegen op een terrasje bij een barretje of in één van de bebloemde bermen langs de kant van de weg. Alleen lopen heeft ook wel wat, veel tijd om te mijmeren en gedachten te laten gaan!

De Meseta
Zoals ik eerder schreef, slaan sommige mensen de meseta (de hoogvlaktes tussen Burgos en Leon) liever over. Ik begrijp er niets van. Vooral de eerste vijf dagen was het genieten van de prachtige velden in vele kleuren groen, de honderden bloemen in de bermen, velden gevuld met klaprozen, enthousiast zingende vogels en het horen en zien van de wind, die met het graan speelt. Geen prikkels van dorpjes of verkeer of wat dan ook. Dat maakt, dat je alles veel intenser in je opneemt.....

Ik moet wel zeggen, dat we gezegend zijn met het weer. ´s Ochtends is het fris (vest en jack en handschoenen aan, soms zelfs de buff als muts gebruiken), maar de zon schijnt en het is bijna elke dag wolkenloos. Wanneer het hier stormt of wanneer de zon genadeloos brandt met hoge temperaturen, zal het wandelen vast veel pittiger zijn!

Spulletjes
Het is soms hilarisch, maar pelgrims sjouwen van alles mee óf laten van alles liggen. Zo zagen we al een geldbuidel liggen, had iemand een prachtig gesneden wandelstok laten staan bij een fontein en vonden we midden op het wandelpad een bh (was vast aan een rugzak gehangen om te drogen). We zagen een rugzak behangen met van alles en nog wat, waaronder een tandenborstel, open en bloot...... ik zou ´m niet meer gebruiken!!!! Maar misschien moet ik ook eens kritisch naar mijn eigen tas kijken: zitlap, een bloem met een clownsneus, een rare hoed, soms natte sokken en vandaag bleek er lange tijd een flyer te hangen aan mijn tas, met het portret van een niet onaantrekkelijke jongeman van de één of andere partij, die mijn wandelmaatjes wel geschikt voor mij achten. Lin had hem met sporttape, zonder dat ik het door had aan mijn rugtas geplakt...... tja.....

Wat de hoed betreft: ik heb ´m niet nodig gehad!!!! Wel een fotosessie gedaan voor de liefhebbers, zal straks wat foto´s proberen te plaatsen!

Zelf ben ik overigens ook al wat verloren. Mijn buff. Tegen mijn wandelmaatje van die dag, Jet, gaf ik aan, dat ik terug zou lopen. Ik ben namelijk al een beetje aan de buff gehecht! Omdraaien en een flinke afdaling maken (want we waren aan het klimmen). Loop ik een man tegemoet, die vrolijk met mijn blauwe buff loopt te zwaaien. Wat een toffe man! Ik had ´m al zeker een uur ervoor verloren, hij had het gezien en was er van overtuigd, dat hij me wel een keertje in zou halen! Zo´n geluk had een kennis van één van de andere wandelaars ook. Die vergat haar buidel mét geld en passen op de wastafel van een openbaar toilet. Na 15 km kwam ze erachter. Ze keerde om. Eindelijk aangekomen lag ie daar gewoon!!!!!

Helaas wordt er ook wel eens wat ontvreemd. Gisteren sprak een andere pelgrim, Mary, een vrouw, wiens telefoon was gestolen. Ze stapte in een taxi, want ze moest naar een grote stad, waar een ziekenhuis is, vanwege een blessure. Haar man vond, dat ze te langzaam liep, dus hij was al een paar dagen ver vooruit gewandeld. Hem kon ze nu niet bereiken........ Wat een verhaal!

Ik kom leuke mensen tegen, waar je soms even mee op loopt. Anderen ´ken´ je iets langer. Maar voor je het weet, zijn ze er niet meer. Terug naar huis vanwege een blessure, vooruit met de bus, omdat ze een ´strak tijdschema´ hebben en achter lopen, of ze hebben een ander loopritme en zijn een aantal plaatsen voor of achter ons. Bij dit en alle andere belevenissen is dit een veelgehoorde uitspraak: ´dat is de Camino´. En je neemt alles, zoals het komt. Net als wanneer er lichamelijk tegenslagen zijn. Al is dat soms erg verdrietig. Sister Francis bijvoorbeeld, een bijzondere non in haar zeventiger jaren uit Amerika is de afgelopen week terug naar huis gevlogen. Ze kon door overbelasting van haar knieën letterlijk geen stap meer zetten. Haar twee zussen en nichtje lopen nu verder zonder haar.

Er is nog veel meer te verhalen (over de man, die met zijn ezel al weer op de terugweg was, het tempo van de ezel volgend, want het gras is zo heerlijk groen!), over de faciliteiten voor werknemers in Australië (o.a.: na 10 jaar werken in het onderwijs, betaald 10 weken verlof!!!!!), de muziek, die we her en der horen (´s ochtends vroeg de Messiah van Händel in een klein supermarktje is geen straf, een oratorium van gesnurk in de nacht echter wel!!!!!!), over het feit, dat ik gelukkig (nog) geen kennis heb gemaakt met de familie ´bedbugs´, maar helaas wel met een onaardige pelgrim (echt een uitzondering), die me de les weleens wilde lezen en mij een schuldgevoel wilde aanpraten...... Bijzondere mensen, met bijzondere verhalen (bijvoorbeeld de extraverte Australische, die met een grote knuffelbeer rondloopt, deze blijkt een cadeau van de vrouw, die de longen van haar verongelukte zoon heeft gekregen) en nog veel meer.

Het is vaak vroeg opstaan, een klein ontbijt nuttigen, wandelen (vertrek tussen 6:30 uur een 7:30 uur, een enkele keer nog vroeger en een enkele keer later (ik verslaap me hier ook wel eens :-) ), onderweg een tweede ontbijtje, wandelen, wat stops, een albuergue opzoeken in een dorpje (vaak van te voren even bellen, want het is her en der erg druk), douchen, handwasje (of de luxe van een wasmachine gebruiken!!!!!), terrasje, sightseeing, avondeten én bijtijds naar bed. En dat alles zonder gevoel van druk of stress, heerlijk!

Vanacht slaap ik voor € 5,00 op een 12 persoonskamer. Dat kan weer wat worden! Morgen lopen we naar Leon, een stad vol cultuur en weer een indrukwekkende Kathedraal. Daar deel ik twee nachten een kamer met Judith, mét een eigen badkamer, wat een luxe! En een wandelloze dag dus op het programma! En een kleine reünie wellicht, want een aantal bekenden verblijven morgen in Leon en lopen zondagochtend weer verder. Even bijpraten op een terras zit er die zaterdagmiddag vast wel in!

Na Leon wordt het weer klimmen en afdalen geblazen! De bergen doemen sinds vandaag al in de verte voor ons op, de sneeuw nog op de toppen! Veel mensen hebben een datum, waarop ze in Santiago moeten zijn om hun vlucht naar huis te halen. Ik niet. Iedere avond bekijk ik, waar ik de dag erna heen zal lopen (de afgelopen dagen in samenspraak met Lin en Judith, zolang dat mogelijk is). Erg ontspannen is dat!

Carin, wat een mooie plannen hebben jullie, het belopen van de Del Norte volgende maand. Die route en de Camino Frances komen op een bepaald moment geloof ik samen. Wanneer vertrekken jullie? Buen Camino!!!!!

Tot zover even een schets van het leven op de Camino.

Een lieve groet voor iedereen!

Marleen

Reageren
Vorige bericht » « Volgende bericht

Foto's bij verslag (7)

Ga naar het overzicht

Reacties (16)

22 mei 2015 20:30 | Door: Allette

Hi Marleen!
Wat schrijf je toch beeldend. Ik zie t voor me en t verveelt geen moment!
Wat zul je veel te vertellen hebben, als je thuis bent. En je bent nog maar op de helft... :-)
Veel plezier en mooie tocht verder!
Liefs. Allette

22 mei 2015 23:29 | Door: Geke

Wat fijn dat het zo goed gaat allemaal! Wat maak je in korte tijd een hoop mee. Wij hebben hier de avondvierdaagse erop zitten. 4 dagen de 5 kilometer gelopen met de jongens, dat was ook een hele prestatie haha. We kijken uit naar je volgende bericht. Liefs van ons allemaal en een dikke knuffel van de jongens

24 mei 2015 08:49 | Door: Jeanette en ArieJan

Goedemorgen lieve Marleen,
Allereerst willen we jou een goed maar vooral gezegend Pinksteren toewensen bij een hier strak blauwe "GEOPENDE" lucht en een prachtige dag. Echt feestelijk!
We hebben genoten van je verslag, wat een verhaal zeg en wat een ervaring. Langzaam beginnen we een beetje jaloers op je te worden. En dan ook al over de helft.
We hopen dat het "onderstel" je niet in de steek zal laten en je straks gezond mag aankomen.
Blijf genieten, niet alleen van de tocht maar ook van al die unieke mensen om je heen zoals we lazen.
Met een lieve groet van Jeanette en ArieJan

24 mei 2015 11:59 | Door: Ina

Wat een leuke en mooie verhalen Marleen en de foto's zijn erg beeldend :-) Leuk!
Geniet er verder van, misschien even wat rust met de Pinksteren? En heel veel succes verder!

24 mei 2015 13:57 | Door: Maaike

hey Marleentje!!!
Wat leuk om dit allemaal zo toch een beetje mee te beleven!
Zie het al helemaal voor me :-)
Ik las dat je al weer over de helft was.. Wat gaat dat snel!!
Geniet, beleef, ervaar!!
Knuffel Maaike

24 mei 2015 22:14 | Door: Ilse

Hai Marleen,

Alweer over de helft! Wat gaat dat snel!
Wat onzettend leuk om de verhalen te lezen.
Heel veel succes en geniet ervan!

Liefs,
Ilse

26 mei 2015 14:38 | Door: Magda Reinders

Ha Marleen, wat een belevenissen weer, geweldig. Fijn dat je de ontspanning nog steeds vast kunt houden. Verder genieten maar weer en over de helft dat moet goed voelen. Groetjes van ons.

26 mei 2015 19:41 | Door: Anita

Wow, wat beleef je toch veel!
Vooral blij dat t goed met je gaat en je zo geniet!
Succes meid!
Liefs Anita

26 mei 2015 21:18 | Door: Carin

Wat een mooie foto's en al jou verhalen, ik zie het zo voor me!
Fijn dat je je reis zo intens beleeft, blijf genieten van alles! Liefs, Hans, Carin, Jonathan, Anne en Joelle

26 mei 2015 21:19 | Door: Gerdien Souman

Hoi Marleen,
Wat heerlijk om te lezen...wat een avontuur ben jij aangegaan, zeg! Super gaaf...!
Wat schrijf je heerlijk, k zie het echt voor me....
Ik wens je het allerbeste en hoop op een goede tweede helft van je avontuur..!

Groetjes Gerdien

27 mei 2015 20:57 | Door: Inge

Ha Marleen,

Wat leuk om jouw belevenissen te lezen!
Super dat je al weer over de helft bent en succes met de andere helft.

Inge

28 mei 2015 11:29 | Door: Carin van der Bijll Waalwijk

Beste Marleen,
Wij hopen 17 juni te vertrekken vanuit Santander. Een maand later verwachten we in Santiago aan te komen. We lezen elke keer je reisverslag en worden daardoor met de dag meer enthousiast. Heerlijk om al die mensen te ontmoeten, alleen primaire dingen te moeten doen en veel tijd te hebben om na te denken. Veel plezier en buen camino.
Groetjes Carin en Jan

31 mei 2015 14:10 | Door: Willeke

Hoi Marleen,

Ik heb (nu pas) al je verslagen gelezen. Wat zit ik te genieten van al je belevenissen, foto's etc!!
Ik had wel even met je te doen, toen je schreef over je zere voeten. Gelukkig gaat dat een stuk beter!
Ik wens je nog heel veel wandelplezier en bijzondere ontmoetingen toe. Ik kijk nu al uit naar je volgende verslag!

Groetjes, Willeke

1 juni 2015 10:36 | Door: Erna

Hai Marleen,

Wat kan ik nog aanvullen op alle reacties ... niets eigenlijk. Ik kan alleen op de meeste zeggen: ja vind ik ook! Nou toch nog maar even .. al is het dan in de herhaling:
Wauw bewondering voor wat je doet. Geweldig te lezen wat je meemaakt qua ontmoetingen, omgeving etc. Blij voor je dat je voeten de 'kloppende' strijd hebben opgegeven en nu leuk met je meedoen :-)

Ik wacht (geduldig hoor, voel je niet opgejaagd ;-)) je volgende berichtje(s) af.

Groetjes, Erna

P.S.: Hopelijk ben je na zoveel lopen het wandelen straks nog niet zat en wandelen we weer een keer samen hier in het Hollandse!

12 juni 2015 15:26 | Door: Mirjam de Kluijver

Ha Marleen,

Wat een prachtige ervaringen maak jij mee! Wat leuk om via de site mee te genieten van jouw reis:-)

Groet van Mirjam (sopraan Valerius

14 juni 2015 15:19 | Door: Lisette Vonno

Hallo Marleen, het is echt heel leuk over je ervaringen en ontmoetingen te lezen. Fijn dat het met je voeten weer beter gaat. Blijf schrijven!

Groet, Lisette